Contact

JHED Media
Postbus 1315
9701 BH Groningen

Tel: 050 - 589 3403
Fax: 050 - 589 3405

Nieuws

Azië speler van betekenis op internet

Het werelddeel Azië speelt op het wereldwijde web een steeds grotere rol.

Gepubliceerd: Maandag 2 juli 2007

Bij internetgebruik en het wereldwijde web denken we meestal het eerst aan de Verenigde Staten en Europa. De westerse wereld kent weliswaar een brede internetpopulatie, maar de Aziaten zijn druk bezig met het maken van een opmars. Geholpen door de bevolkingsomvang en een groeiende economie.

Dataverkeer
Nu al is Azië verantwoordelijk voor het grootste aandeel van al het dataverkeer op het internet. Azië genereert volgens Alexa zo'n veertien procent van het dataverkeer. Het continent scoort hiermee verrassend hoger dan de Verenigde Staten (12,5%) en Europa (7,7%). Hoewel het relatieve internetgebruik onder Aziaten momenteel nog achterblijft bij de westerse landen, staat het werelddeel als het om absolute getallen gaat wel degelijk bovenaan.

Japan
Eén van de belangrijkste Aziatische landen op economisch en technologisch gebied is Japan. In de regio loopt Japan niet alleen voorop als het om het gebruik van internet in het dagelijks leven gaat, het land kent ook een bijzonder grote groep mensen die via mobiel internet over het wereldwijde web surfen. Veel Japanse studenten zouden niet eens meer een pc hebben; deze functie is geheel overgenomen door mobiele communicatiemiddelen.

In het netwerk van JHED Media zien we ook het grote potentieel van Japan. Op onze website GPUpdate.net waren de Japanners in de maand juni verantwoordelijk voor 16,2 procent van alle bezoeken, uiteraard geholpen door de populariteit van de Formule 1, Honda en Toyota in Japan. Kijken we naar heel Azië dan is het aandeel ruim twintig procent.

.asia
Na Europa zal ook Azië zijn eigen domeinextensie krijgen. Dat maakte ICANN, de organisatie die over de vaststelling van domeinuitgangen en internetstandaarden gaat, vorige week bekend. DotAsia, dat is aangewezen om de domeinnaamregistraties te gaan beheren, zou al eind dit jaar beginnen met de uitgifte van het nieuwe .asia-domein.

ICANN zou zich intussen ook hard maken om het op termijn mogelijk te maken domeinen vast te leggen in andere geschriften dan het latijnse alfabet. Naast de letters a-z en de cijfers 0-9 zouden dan ook domeinnamen vastgelegd kunnen worden met bijvoorbeeld Japanse, Chinese of cyrillische karakters.

Kortom, Azië is een groeimarkt om rekening mee te houden.